Met deze verzorgingstips kun je nog langer genieten van jouw voorjaarsbloembollen. Met een goede verzorging houd je jouw tuin, border of bloempotten het hele voorjaar kleurrijk en gezellig. Des te beter je de bollen verzorgd, des te meer ze hun best voor je zullen doen.
Inhoudsopgave
Tips! Voorjaarsbloembollen in potten verzorgen
Er is niets zo gezellig en leuk als een buitentafel of eettafel vol met voorjaarsbloembollen in een pot. Zoals blauwe druiven of tulpen bijvoorbeeld. Met de onderstaande verzorgingstips weet je zeker dat de bollen gezond blijven én lekker lang en kleurrijk blijven bloeien.
- Geef de bollen geen extra voeding. Aarde van goede kwaliteit is voldoende. Voorjaarsbloembollen dragen namelijk alles wat ze nodig hebben bij zich in de bol.
- Voorjaarsbollen op de juiste manier verzorgen zodat je er lang plezier van hebt, betekent ook dat je ze regelmatig water moet geven. Tot 2x per week is voldoende. Het is belangrijk dat de aarde niet te droog, maar ook niet té nat is. Als je je vinger in de pot steekt, mag er een klein beetje aarde aan blijven zitten. De potgrond is dan licht vochtig.
- Wil je de bollen in potten op de eettafel of ergens anders in huis neerzetten? Zorg er dan voor dat ze niet te dicht bij de fruitschaal staan. Dat geldt zeker voor tulpen. Fruit kan, zeker als het wat langer ligt, een soort gas afscheiden waar de bloemen van voorjaarsbollen niet zo goed tegen bestand zijn. Fruit en bollen gaan dus niet samen.
- Voorjaarsbollen kun je ook in potten op het terras plaatsen. Zorg er wel voor dat je ze met extreem koude temperaturen eventjes binnenhaalt of op een beschutte plek zet. Lichte vorst tot -2 is geen probleem. Daalt het kwik verder? Haal ze dan binnen.
- Zorg voor een lichte plek die, als het weer het toelaat, wordt bezocht door de ochtend- of avondzon. De warmte en het licht stimuleren de groei van de voorjaarsbloembollen.
Extra tip! Ben je dol op hyacinten in een pot of in de tuin? Dan moet je wat vaker water geven. Hyacinten kunnen namelijk behoorlijk dorstig zijn. Controleer regelmatig of de aarde niet is uitgedroogd. Dit kan de groei belemmeren. Ook is het verstandig om bloempotten 1x per week een kwartslag te draaien. Zo voorkom je dat de bol scheef of naar één kant groeit.
Tips! Bloembollen verzorgen als ze uitgebloeid zijn
- Medio mei komt de groei en bloei van voorjaarsbloembollen ten einde. Als je ook volgend jaar weer wilt genieten van kleurrijke potten of een gezellige border, dan is het belangrijk om je te verdiepen in de onderstaande verzorgingstips voor voorjaarsbollen die uitgebloeid zijn.
- Als de bollen bijna uitgebloeid zijn, is het belangrijk om de verwelkte bladeren te verwijderen. Je wilt namelijk dat de bol al zijn energie opslaat voor volgend jaar.
- De groene delen van de plant kun je laten staan totdat deze geel verkleuren. De bladeren bevatten nog veel energie en voedingsstoffen. Voorjaarsbloembollen slaan deze op in hun bol om volgend jaar weer in volle glorie te kunnen stralen in je tuin.
- Haal de voorjaarsbollen uit de grond als de hele plant is afgestorven. Ze hebben dan genoeg reserves kunnen opslaan voor volgend jaar. Verwijder de overtollige aarde en bewaar de voorjaarsbollen op een droge plek die niet boven kamertemperatuur komt. Eventueel kun je voorjaarsbloembollen ook in de grond laten zitten als je dat wilt.
Extra tip! Sorteer de bollen als je ze uit de grond haalt. Bijvoorbeeld op kleur en soort. Zo weet je volgend jaar precies welke bollen je op welke plek wilt planten. Wil je volgend jaar gebruik maken van lasagne beplanting? Sorteer ze dan op de periode van bloeien.